Biografie

Johan aan het schilderen

Johan Elenbaas (1979), geboren en getogen in Goes is al op zeer jonge leeftijd begonnen met het maken van kunst. 

Op de lagere school had men ook al door dat hij goed was in tekenen, en mocht hij op 10-jarige leeftijd Disney-figuren schilderen op de ramen van het schoolgebouw in Goes.

Na de lagere school heeft hij ook nog zeker 10 jaar graffiti gemaakt. Hij is veel op pad geweest met vrienden omdoor heel Nederland grote muurschilderingen te maken en daarmee de vaardigheden te ontwikkelen waar hij tot op de dag van vandaag nog steeds veel aan heeft.

Het schildersvak op de ambachtsschool Grootstelle in Goes was toen een logische en veilige keuze gezien het maar voor weinigen was weggelegd om met kunst je brood te verdienen. De kunstacademie liet dus nog op zich wachten.

Na het behalen van bijna alle diploma’s in het schildersvak en na jarenlange ervaring opgedaan te hebben bij 2 verschillende werkgevers was de ambitie ontstaan om een eigen schildersbedrijf op te richten genaamd JE Schilderwerk. Tot op heden doet hij dit nog steeds met veel passie en plezier.

Maar, naast het werken op de ladder is het maken van kunst altijd gebleven. Daarom is hij op latere leeftijd (2017) nu wel voor zijn grote passie gegaan door het te volgen van de kunstacademie in Antwerpen.

Het leren schilderen met olieverf in plaats van acryl was best even wennen in het begin, maar al snel werden de vele mogelijkheden duidelijk wat het werken met olieverf zo bijzonder maakt. Een veelzijdige verfsoort waarin zowel dekkend als transparant gewerkt kan worden. Er kunnen ook zeer sterke effecten bereikt worden als er gewerkt wordt met volume, zodat de verfstreken duidelijk zichtbaar blijven in het eindresultaat.

Hij kan terugkijken op een heel leerzame en positieve periode die hem tot een betere kunstenaar hebben gemaakt. Een tijd waarin hij veel heeft geleerd over de regels en wetgevingen waaraan goede kunst moet voldoen. 

Zijn eigen werk is daardoor nu ook een stuk volwassener geworden. Wat voorheen losse schilderijen waren, zijn nu werken in serie, waarin een duidelijke eigen stijl te herkennen is. Realistisch werk, maar met een losse toets.

Johan werkt nu vanuit zijn eigen Atelier `t Zwarte Schuurtje, waar hij het liefst werkt aan landschappen en stillevens. Onderzoek en studies gaan vooraf aan het maken van elk schilderij.
Regelmatig trekt hij er met de veldezel op uit om het Zeeuwse landschap vast te leggen. Vaak op rustige plekken bij het water.


Eén zijn met de natuur, met zijn vaardigheden als verbindende factor en de final touch van de werken in zijn eigen Atelier ‘t Zwarte Schuurtje in Wilhelminadorp is een droom voor Johan die na veel en hard werken is uitgekomen. 

Vanaf nu wordt de Zeeuwse natuur door een schilder-kunstenaar vastgelegd, in Wilhelminadorp, Zeeland!